Zirai İlaç İncele

MASSCOZEB


Ürün Seçenekleri



Marka: ERTAR KİMYA

Ruhsat:

Armut

Elma

Erik

Şeftali

Kiraz

Vişne

Kayısı

Turunçgiller

Yeni Dünya

Bağ

Sebze Fideleri

Domates

Marul

Soğan

Patates

Karanfil

Tütün


Etken Madde:
Mancozeb 


Zararlı Organizma:
Karaleke  Elma Karalekesi  Eriklerde Cep Hastalığı  Sert Çekirdekli Meyvelerde Çiçek Monilyası  Sert Çekirdekli Meyvelerde Yaprak Delen  Turunçgil Meyvelerinde Kahverengi Çürüklük ve Gövde Zamklanması  Yeni Dünya Karalekesi  Ölükol  Çökerten  Mildiyö  Yaprak Küfü  Sebzelerde Kurşuni Küf  Mildiyö  Karanfil Pası 


Aktif Madde: %80 Mancozeb
Formülasyon: WP (Islanabilir Toz)
Grup: M: 3
Bitki Adı Zararlı Organizma Adı Uygulama Dozu Son uygulama ile hasat arasındaki süre
Armut Karaleke (Venturia pirina) 150 g/100 L su 3 gün
Elma Elma karalekesi (Venturia inaequalis) 150 g/100 L su 3 gün
Erik Eriklerde cep hastalığı (Taphrina pruni) 300 g/100 L su 3 gün
Şeftali Sert Çekirdekli Meyvelerde Çiçek monilyası (Monilia laxa = Sclerotinia laxa) 300 g/100 L su 3 gün
Kiraz, Vişne Sert Çekirdekli Meyvelerde Çiçek monilyası (Monilia laxa = Sclerotinia laxa) 300 g/100 L su 3 gün
Şeftali, Kayısı Sert Çekirdekli Meyvelerde Yaprak delen (Wilsonomyces carpophylus) 300 g/100 L su 3 gün
Turunçgiller Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması (Phytophthora citrophthora) 300 g/100 L su (meyve enfeksiyonları) 7 gün
Yenidünya Karaleke (Venturia inaequalis var. eriobotryae) 300 g/100 L su 3 gün
Bağ* Ölükol (Phomopsis viticola) * 250 g/100 L su (Yaz Uygulaması) 3 gün
Bağ* Mildiyö (Plasmopara viticola) 300 g/100 L su 3 gün
***Sebze Fideleri Kök çürüklüğü (Çökerten) (Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp.) 200-250 g/100 L su -
Domates Mildiyö (Phytophthora infestans) 300 g/100 L su 150g/da 7 gün
Domates Yaprak küfü (Cladosporium fulvum) 250 g/100 L su 7 gün
Marul Mildiyö (Bremia luctacae) 300 g/100 L su 7 gün
Soğan Mildiyö (Peronospora destructor) 300 g/100 L su 7 gün
Patates Mildiyö (Phytophthora infestans) 350 g/100 L su 7 gün
Karanfil Karanfil pası (Uromyces caryophyllus) 250 g/100 L su 7 gün
Domates Sebzelerde Kurşuni küf (Botrytis cinerea) 250 g/100 L su 7 gün
Tütün (Fidelik) Çökerten (Pythium spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp.) 200 g/100 L su -

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışımlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürününü aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

İLAÇLAMA ALETİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurulduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçalarını yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Elma karalekesi: 1.Uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2.Uygulama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

  1. Uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4.ve diğer Uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan bitki koruma ürünlerinin etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Elma memeli pası: 1.Uygulama: Çiçek tomurcukları patladıktan sonra (kırmızı rozet dönemi başlangıcında)

2.Uygulama: Çiçek taç yaprakları tamamen dökülünce.

  1. Uygulama: 2. Uygulamadan 15 gün sonra yapılmalıdır.

Bağ mildiyö: İlk uygulamaya sürgünler 25-30 cm ulaşınca başlanmalıdır. İkinci ve sonraki uygulamalar 1. Uygulama süresi ve hastalığın gelişme durumu, meteorolojik faktörler göz önüne alınarak 10-15 gün ara ile uygulama yapılır.

Bağ ölükol: *Yaz Uygulaması:

1.Uygulama sürgünler 2-3 cm olduğunda,

2.Uygulama sürgünler 8-10 cm olduğunda,

3.Uygulama sürgünler 25-30 cm`yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

Soğan mildiyö: Günlük ortalama sıcaklığın 16 C ye ulaşması ve orantılı nemin %80 i bulması ile mücadeleye başlanması gerekirse de çevrede ilk hastalık belirtilerinin saptanması ile uygulamalara başlanabilir.

Hıyarda kabakgiller mildiyö: Uygulamaya bitkiler kol atmaya başladığında veya ilk mildiyö belirtisinin görülmesi ile uygulamaya başlanır ve hastalığın şiddetine göre 7-10 gün aralıklarla sürdürülür. Uygulamaların bitkinin her tarafını özelliklede yaprak altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Domates mildiyö: Kimyasal mücadeleye çevrede domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar görüldüğünde uygulamaya başlanır. Hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir.

Nohut antraknozu:

Tohum Uygulaması: Tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanmalıdır.

Yeşil Aksam Uygulaması: Uygulamaya günlük ortalama sıcaklığın 10oC ve ortalama nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekirse de, pratik olarak yörede hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi ile başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilir. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa uygulama tekrarlanmalıdır.

Fasulye antraknozu: Yörede ilk hastalık belirtilerinin görülmesiyle birlikte uygulamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilir. Bitkinin tüm yeşil aksamının uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Fasulye pası: Çevrede fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstüllerinin görülmesinden itibaren uygulamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilmelidir. Kuru fasulyede kapsüllerin olgunlaşma dönemin hastalık görüldüğünde ekonomik ürün kayıplarına neden olmadığından uygulamaya gerek yoktur.

Domates, patlıcan, patates erken yaprak yanıklığı: Gerek fidelikte gerekse tarlada uygulamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir.

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü: Ekim öncesinde tohumlar 100 kg tohuma 200 g karışım gelecek şekilde karıştırılarak uygulanır.

Kavun-karpuz antraknozu:

Tohum uygulaması: Ekimden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatıp 1 saat kuruduktan sonra uygulama yapılır.

Yeşil aksam uygulaması: Günlük ortalama sıcaklığın 16oC olması ve orantılı nemin en az %80` e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, çevrede kavun-karpuz bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile uygulamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilmelidir.

Buğday pas hastalıkları: Sarı pas (Puccinia striiformis), Kahverengi pas (P. recondita tritici), Kara Pas (P. graminis tritici) Hastalık belirtileri görüldüğünde uygulamaya başlanmalıdır. Pas etmenlerine karşı yeşil aksam uygulaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi karışımlı su ile kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır. İklim koşulları ve hastalığın durumu dikkate alınarak gerektiğinde 21-28 gün aralıklarla uygulamalara devam edilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı uygulama yapılmamalıdır.

Şerbetçiotu mildiyö: İlkbaharda sürgünler ortalama 75-100 cm olduğunda uygulamaya başlanır. Çiçek dönemine kadar birer hafta ara ile tekrarlanır. Bu dönemde koza tutma dönemine kadar 10`ar gün aralıklarla devam edilir.

Yerfıstığı kök boğazı: Tohum uygulanmasıdır. Karışımın tohum yüzeyinde tutunabilmesi için tohumlar önceden nemlendirilir.

Yerfıstığı yaprak lekesi: Uygulamaya hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde ekimden 4-5 hafta sonra başlanır, hasada kadar devam edilebilir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

MASSCOZEB adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup M: 3 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için MASSCOZEB`in aynı sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup M: 3 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Kükürt-kireç bulamacı ve bor içeren yaprak gübreleri hariç, diğer insektisit ve fungisitlerle karıştırılarak kullanılabilir.