Etmenin genel özellikleri : Fungal hastalık etmeni olup bitkilerin kök ve iletim demetlerinde ortaya çıkan bir hastalık etmenidir. İletim demetlerinde ortaya çıkan hastalıklarda fungal toksinlerin rolü hakkında halen tartışmalar devam etmektedir. F. oxysporum kültür fıtratlarında fusarik asit denilen bir toksin üretmektedir, ama hastalık belirtilerinin çoğu infeksiyonlara tepki olarak bitkiler tarafından oluşturulduğu da bilinmektedir. Özelliklede, fenolik birleşiklere emdirilen ve hızla biriken vascular geller bitki dokularında oluşmaktadır. BaşlangIç infeksiyonları hafifdir ve bitki hızla bunlara tepki verir, daha sonra hastalık bir kaç infekteli iletim dokusunda lokalize olabilir. Tam tersi durumda, yani infeksiyon şiddetli ve bitkinin tepkisi yavaş olursa, bitki ölmektedir. Bu devrede, fungus ksilem dokusundan etrafındaki dokulara doğru bir gelişme gösterir ve bir çok dinlenme sporu olan klamidosporlarını üretir. Bitkiler çürüdüğünde buu klamidosporlar toprağa geri döner ve uzun yıllar toprakta canlı kalmaktadır. Bunları eradike etmekte oldukça zordur. Muz bitkileri 20 yıl gibi uzun bir süre sonra tekrar bahçeye teşhis edilse bile, hastalık tekrar ortaya çıkabilir. Hastalık etmeni klamidosporlardan başka makro ( bir kaç hücreli) ve mikro (bir iki hücreli) sporlarını da üretmektedir. Bu sporlar sayesinde sulama ve yağmur suları ile de hastalık yayılabilir. Ayrıca hastalıklı bitki materyallerinin ya da bulaşık toprakların taşınmasıyla da hastalık yeni yetiştirme alanlarına taşınabilir. Muzlarda görülen diğer Fusarium etmenleri; - Fusarium spp. - Fusarium solani (Mart.) Sacc. (teleomorph: Nectria haematococca Berk. & Broome) - Fusarium oxysporum Schltdl.:Fr. - Fusarium pallidoroseum (Cooke) Sacc.
Belirtileri: Hastalık etmeni ksilem iletim dokularına girmekte ve su akımları ile yukarı doğru taşınan sporlar üretmektedir. Yukarı doğru yayılama geçiçi olarak bloke olabilir, bu sporlar aşırı şekilde iletim demetlerine yığıldığında ortay çıkmaktadır. Daha sonra bu kısımlarda yığılan sporlar çimlenir ve bu kısımların ilerisinde de tekrar spor üretir ve yukarı doğru sporların hareketi devam eder. Funa etmen tüm ksilem dokularında hızla kolonize olur ve hastalık etmeninin karekteristik belirtilerini meydana getirir. Böyle bitkilerde yaşlı yapraklar kenarlardan itibaren sararmaya başlar ve daha sonra orta damara doğru ilerleyerek ölmektedir. Ölen yapraklar gövdenin etrafında asılı kalmaktadır. En sonunda tüm sürgün ölür, ama bu arada rizomlardan sağlıklı yeni sürgünlerde üretilmektedir. Bunlar sonraki sezonlarda da gelişir, fakat daha sonra bunlarda hastalanmaktadır.
Kimyasal Mücadele: Zirai Mücadele Teknik Talimatlarına göre Fusarium spp. etmenlerine tavsiye edilen kimyasal ilaçlar aşağıdaki tabloda verilmektedir.