TANIMI VE YAŞAYIŞI
Kelebeklerin ön kanatları açık bej renginde olup üzerinde düzensiz serpiştirilmiş küçük kahverengi noktalar bulunur. Alt kanatları krem renginde ve lekesiz olup kenarlarında aynı renk saçaklar vardır. Kanat açıklığı, dişilerde 55–65 mm, erkeklerde ise 39-58 mm’dir. Baş, toraks ve abdomenin üzeri açık bej tüylerle kaplıdır. Yumurtası elips şeklindedir ve ilk bırakıldığında krem olan rengi, açılacağına yakın kahverengiye döner. Larvaları yumurtadan çıktığında krem renginde olup, üzerinde enine kahverengi çizgiler bulunur. Son dönemde larva, oldukça iri ve beyaz renklidir. Pupası ise kızıl kahverenginde olup boyu 23–30 mm’dir. Kışı enginar kökleri içinde larva halinde geçirirler. Mart ayının sonundan itibaren, toprak sıcaklığının 15°C’nin üzerine çıkmasıyla birlikte larvalar diyapozdan çıkarak beslenmeye başlar. Gelişmesini kök içinde tamamlayan larva, yine kök içinde pupa olur. Ergin uçuş periyodu haziran sonu ile ağustos sonu arası olup en yoğun uçuş 15 Temmuz–15 Ağustos tarihlerindedir. Bitkilerin kök boğazı ve köküne yakın yerlere bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar taze sürgün, çatlak ve memeciklerden bitkiye girerek beslenmeye başlar. Gelişme kasım ayına kadar sürer. Zararlının 9 larva dönemi vardır. Toprak ve hava sıcaklıklarının düşmeye başlaması ile larva, kök içinde bir kokon örerek diyapoza girer. Yılda 1 döl verirler.
ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI
Larvalar enginar kökleri içinde galeri açarak beslenir. İçinde bulundukları gözün kurumasına ve köklerin içinin oyularak çürümesine neden olurlar. İçi oyulan, gözleri körelen bitki kökü bir süre sonra çürür. Böylece 8–10 yıl ürün vermesi gereken bitki, 5–6 yılda kurumaktadır. Kuruyan bitkilerin yerine yenisinin dikilip, bunların ürün vermesi ise 2–3 yılda gerçekleşebilmektedir. Böylece o tarlada 5–7 yıllık bir ürün kaybı meydana gelmektedir. Ege Bölgesi’nde enginar yetiştirilen alanlarda görülür.
KONUKÇULARI
Enginardan başka konukçusu bilinmemektedir, ancak Sığırkuyruğu (Verbascum nigrum L.) üzerine yumurta bıraktığı saptanmıştır.
DOĞAL DÜŞMANLARI
Doğada larva parazitoiti olarak Glyptomorpha siculus Marshall. (Hym.: Braconidae) ve Beauveria bassiana (entomopatojen fungus) bulunmuş ancak bunların etkinliklerinin çok düşük olduğu belirlenmiştir.
MÜCADELESİ
Kültürel Önlemler
Yaz sonunda ayırma ve boğaz doldurma işlemleri yapılırken kesilen köklerde larva görülmesi durumunda bu kökler yakılarak yok edilmelidir. Bulaşık tarlalardan çelik alıp, başka tarlaya dikilmemelidir.
Kimyasal Mücadele
İlaçlama zamanı
Ağustos ayı içinde veya eylül ayı başında bitkilerin sulanmasıyla uyandırma işlemi yapılıp bitkide özsu sirkülasyonu başladığı zaman birinci ilaçlama, bundan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.
Kullanılacak bitki koruma ürünleri ve dozları
Bakanlık tarafından yayınlanan “Bitki Koruma Ürünleri” kitabında tavsiye edilen bitki koruma ürünleri ve dozları kullanılır.
İlaçlama tekniği
İlaçlama sulama suyu şeklinde uygulandığından 100 litre su için gerekli olan ilaca 75 ml terebentin ilave edilir. Terebentin, ilacın bitkiye nüfuzunu arttırır. Hazırlanan ilaçlı sudan her bir bitkinin kök boğazı çevresine 2 litre dökülür. İlaçlama 15 gün sonra tekrarlanır.